Flexive

Total Immersion

Total Immersion

Total Immersion

Onderscheidt zich als een zwemmethode vanwege de combinatie van principes, waaronder de fysieke beweging van het lichaam door het water, lesmethoden gericht op hoe de hersenen nieuwe informatie over motoriek verkrijgen en een benadering van de bewegingspraktijk die veel overeenkomsten heeft met de beoefening van Yoga of Tai Chi.

Evenwicht

Total Immersion richt zich op een handvol kernprincipes die van toepassing zijn op elk lichaam dat door een vloeibaar medium beweegt, of het nu een boot, een onderzeeër, een waterdier of een vis is. Het benadrukt meer efficiëntie en verlaagde weerstand door roterende bewegingen te leren die de heupen van de zwemmer dicht bij het oppervlak houden, waardoor het weerstandsprofiel van het lichaam wordt verminderd.

Balans in het water verwijst naar het op alle niveaus gelijk houden van heupen, schouders en hoofd met het oppervlak van het water. Het lichaam werkt als een wip met de longen als steunpunt. Omdat de benen typisch meer wegen dan het hoofd en het bovenlichaam, moeten zwemmers zich richten op het naar voren brengen van het gewicht van de longen, om de heupen naar de oppervlakte te brengen.

Door de hoofdpositie aan te passen, meestal door deze te laten zakken, en door de armen voor de longen te houden door de timing van de slag bijna te overlappen, wordt het lichaam op dezelfde manier in evenwicht gebracht als een wip, door gewicht aan één kant toe te voegen. Deze slagtiming wordt vaak “zwemmen in het voorkwadrant” genoemd.

Stroomlijnen

Nadat je hebt geleerd hoe je in het water moet balanceren, is de volgende focus in totale onderdompeling het stroomlijnen van het lichaam. Stroomlijnen is een ander element van weerstandsvermindering waardoor de zwemmer efficiënter kan werken. Statische stroomlijning verwijst naar posities zoals “schaatsen” waarbij één arm naar voren wordt gestrekt en een voorlooppunt wordt gecreëerd en een taps toelopend lichaam dat de arm volgt, ongeveer zoals een torpedo of kogel is gevormd.

Actieve stroomlijning verwijst naar het onderhouden van de gestroomlijnde lichaamspositie terwijl het lichaam roteert van de stroomlijn rechts naar de stroomlijn van de linkerkant. Verschillende oefeningen in de methode laten de zwemmer toe om te oefenen met verschuiven van stroomlijnen totdat deze bewegingen natuurlijk aanvoelen.

Een bijkomend voordeel van de gestroomlijnde lichaamshouding is om te helpen een lange lichaamslengte in het water te behouden, wat kan helpen de golfweerstand te verminderen en de zwemmer gemakkelijker door het water laat glijden.

Aandrijving

De voortstuwing staat de zwemmer toe om door het water vooruit te gaan door weerstand te overwinnen. Total Immersion leert voortstuwingsmethoden na balans en stroomlijning. De voorwaartse snelheid van een zwemmer is het verschil tussen de kracht die wordt geproduceerd bij stuwende acties en de kracht die wordt gegenereerd door weerstand. Bewegingen en lichaamsposities die de weerstand minimaliseren vereisen coördinatie en oefening, maar weinig kracht en dus verbetering van de efficiëntie. Het creëren van voortstuwende kracht vereist het gebruik van spierkracht, die veel meer energie gebruikt.

In plaats van de voortstuwende technieken te verdelen in een voorste helft die het lichaam “naar voren” trekt en een achterhelft die “duwt” via schoppen, benadrukt Total Immersion roteren en zwemmen altijd de volledige lichaamsintegratie, waardoor het lichaam in een gestroomlijnd links wordt afgewisseld met een gestroomlijnde rechterkant. In plaats van de kracht van de beenslag of armtrekking van de zwemmer te vergroten, benadrukt Total Immersion gecoördineerde speerbewegingen met een goed getimede kick van twee slagen.

Doelgroepen

Total Immersion is een populair wordende zwemtechniek voor (jong-) volwassenen, marathonzwemmers en triatleten wegens zijn systematische vooruitgang van vaardigheden. Deze aanpak kan nuttig zijn voor beginnende, triatleten, afstandszwemmers en degenen die zwemmen voor lichaamsbeweging en gezondheid.

De nadruk op efficiency en slaglengte kan ook op het wedstrijdzwemmen worden toegepast. Terry Laughlin, oprichter van Total Immersion, coachte de West Point Sprinters van 1996 tot 1999. Joe Novak, een van zijn atleten, blijft een van de meest opvallende sprinters van West Point, onder Terry’s coaching. Joe won negen gouden medailles in de Patriot League Championships, nadat hij in 1996, 1997 en 1998 de 50m Freestyle, 100m Freestyle en 100m Butterfly had gewonnen.

Benadering van het opleiden

TI behandelt zwemmen met een vergelijkbare benadering van vele vechtsporten, met een nadruk op bewuste beoefening in de geest van yoga of t’ai chi. Of voor de zwemmer het nu het primaire doel oefening, ontspanning, uithoudingsvermogen of competitie is, het gaat om bewust bezig te zijn met ontwikkelen van de bewegingen van het lichaam in en interacties met het water. Voor zowel zwemmers die een andere manier van zwemmen hebben geleerd als beginnende leerlingen, bouwt TI de rotatiesequentie de slag op van kleine bewegingen en balansoefeningen naar een hele slag. Vooruitgang is gebouwd op succesvolle eerdere bewegingen in een systeem dat de oprichter beschrijft als “Trial and Success”.

Korte herhaling van juiste beweging staat het lichaam toe om nieuwe motorieke ontwikkelingen te komen, aangezien de leerling een efficiënte slag ontwikkelt. Naarmate de nieuwe motoriek wordt geleerd, kan deze met verhoogde snelheid en minder bewuste controle over de beweging worden uitgevoerd. Wanneer de bewegingen geautomatiseerd worden, kan de zwemmer zich richten op het verhogen van de slagfrequentie met behoud van efficiëntie. Op deze manier kan zowel snelheid als efficiëntie worden ontwikkeld.

Bron: WikiPedia

Voor meer info kijk op www.totalimmersion.net